Vanliga frågor

Har du någon fråga så är det stor chans att du finner den här där vi samlat de vanligaste frågorna. Skulle du mot förmodan inte finna ditt svar här så är du varmt välkommen att kontakta oss, se Kontakt.

Får jag ha med egen kamera under tandemhoppet, exempelvis GoPro?
Nej. Det är av säkerhetsskäl. Om du vill ha hoppet fotograferat eller filmat från luften måste du köpa till foto och/eller film. Priser finns här.

Jag har bokat min tid kl. 12.00, vilken tid ska jag vara på plats?
Du skall senast vara vid grinden vid vårt hoppfält kl. 12.00, förberedelserna är inräknade i tiden.

Får jag ha med mig något löst föremål i händerna?
Nej.

Får den person som skall hoppa vara utklädd?
Ja, men det beror på vilken utklädnad. Klädseln kan utgöra en risk. Kontakta oss.

Hur ofta hoppar ni?
Vår hoppsäsong brukar vara mellan maj och september. Vi hoppar normalt bara under helgerna, förutom under ett par veckor under semestern som vi kallar ”hoppveckor” då vi även hoppar vissa vardagar. Kolla i vår Bokningskalender.


Vad händer om vädret blir dåligt?
Det där med väder kan vara svårt. Ibland kan hoppningen ställas in en dag i förväg eller samma dag och då kontaktar vi dig och du får hjälp att boka en ny tid. Det händer även att hoppet blir inställt med väldigt kort varsel när du är på plats. Du betalar endast om hoppet blir utfört.

Om du har rest lång väg och inte kan hoppa pga vädret, finns det annat du kan passa på att göra i Umeå innan du åker tillbaka. Här kan du få tips.

När ni ringer tandembokningen
Vi arbetar ideellt i klubben och svarar på vår fritid. Med andra ord så är det lättare att nå oss på kvällar och helger. Vi försöker svara i tandemtelefonen så ofta vi kan. Om vi inte svarar första gången så prova igen 1 – 2 timmar senare, eller skicka ett meddelande så kontaktar vi er senare.

Film på hoppet
Tänk på att det kan vara kul att ha hoppet förevigat. Då kan man alltid gå tillbaka och titta på filmen och på så sätt få tillbaka lite av känslan under hoppet. Ger man bort ett hopp, kan det vara kul för er att se hur själva huvudpersonen ser ut på väg upp i planet och i det fria fallet i närbild.

Hur lång tid innan måste man boka?
Kolla i vår Bokningskalender. Under högsäsong brukar platserna bokas upp snabbare. Så länge det finns lediga tider går det att boka.

Kan man välja dag eller har ni särskilda hoppdagar?
Vi hoppar normalt bara på helgerna under pågående säsong och ni kan se i vår Bokningskalender. när det finns lediga tider för tandemhoppning.

Vi är en grupp på 5 personer som vill hoppa, kan vi hoppa samtidigt?
Om ni bokar in i god tid så kan vi försöka klara av alla på en dag. När vi har en tandeminstruktör inbokad så får man räkna med att komma på morgonen och för att alla ska få hoppa så får man räkna med att det kommer att ta större delen av dagen. Då får alla samma genomgång på morgonen och sedan får en eller 2 i taget, beroende på tillgång på instruktörer, lyfta med planet medan de andra väntar på marken.
Om det är 2 tandeminstruktörer kan alltså 2 passagerare åka upp samtidigt i planet. Ni kommer då att hoppa av efter varandra. Man kan inte se eller vara i närheten av den andra hopparen i luften. Tänk på att det är färre tillfällen där man kan hoppa väldigt många om man vill hoppa samma dag. Boka i god tid och glöm inte att säga till om ni vill ha hoppet filmat samtidigt som ni bokar hoppet.

Vi skall ordna en svensexa/möhippa, är det okej att komma dit med ögonbindel på personen?
Självklart! Det är vanligt att svensexor och möhippor låter den lycklige hoppa fallskärm. Det blir ett minne för livet. Men överraska bara personen om ni vet att han eller hon kan tänka sig att göra det. Dessutom måste den som ska hoppa vara helt nykter eller inte påverkad av droger. Ett annat tips är att ha en plan B ifall vädret sätter stopp. Det kan bli inställt samma dag.

Vilka krav gäller för att få göra ett tandemhopp?
Man ska vara minst vara 12 år och fullt frisk (läs nedan). Man måste även passa i selen, vilket de allra flesta mellan 50 och 100 kg gör. Av säkerhetsskäl får man inte heller väga mer än 100 kg. Den som är under 18 år, måste ha målsman med sig på plats på fältet.

Vad menas med fullt frisk?
Man ska känna sig frisk och i tillräckligt bra form. Vissa sjukdomar påverkar inte möjligheten att hoppa tandem om man är välmedicinerad. Den som känner sig osäker bör kontakta sin läkare för råd och rekommendationer. Ta isåfall med ett läkarintyg som bekräftar att det är OK att hoppa tandem. Funktionsnedsättning är oftast inte något hinder men det är bra om ni meddelar detta innan. Hoppet diskuteras då tillsammans med den aktuella tandeminstruktören. Man får fylla i en hälsodeklaration på fältet som intygar att man är fullt frisk, och prata med tandeminstruktören om eventuella frågor.

Kan vem som helst göra ett tandemhopp, eller måste man ha någon utbildning innan?
Nej, man behöver ingen förkunskap innan man hoppar tandem. Man får en kortare genomgång av tandeminstruktören på vad som kommer hända och vad man ska tänka på. Genomgången är ca 10-20 minuter. Var god se de krav vi har för att få hoppa tandem.