Vanliga frågor

Har du någon fråga så är det stor chans att du finner den här där vi samlat dom vanligaste frågorna. Skulle du mot förmodan inte finna ditt svar här så är du varmt välkommen att kontakta oss.

Får jag ha med egen kamera under tandemhoppet, exempelvis GoPro?
Nej, det krävs exempelvis 200 hopp för en licensierad fallskärmshoppare att få använda kamera.

Jag har bokat min tid kl. 12.00, vilken tid ska jag vara på plats?
Du skall senast vara på plats kl. 12.00, förberedelserna är inräknade i tiden.

Får jag ha med mig något löst föremål i händerna?
Nej

Får den person som skall hoppa vara utklädd?
Ja, men det beror på vilken utklädnad. Kontakta oss.

Vi skall ordna en svensexa/möhippa, är det okej och komma med ögonbindel på personen?
Absolut! Kom ihåg att det kan vara en bra idé att ha en plan B ifall hoppet skulle bli inställt på grund av dåligt väder.

Hur ofta hoppar ni?
Vi börjar tandemsäsongen ungefär början på maj och hoppar september ut. Vi hoppar under de flesta helgerna (lördag och söndag) och dessutom ett par veckor under semestern som vi kallar ”hoppveckor” då vi även hoppar under vardagarna.

När ni ringer tandembokningen
Vi arbetar ideellt i klubben och svarar på vår fritid. Med andra ord så är det lättare att nå oss på kvällar och helger. Vi försöker svara i tandemtelefonen så ofta vi kan. Om vi inte svarar första gången så prova igen 1 – 2 timmar senare, eller skicka ett textmeddelande så kontaktar vi er senare.

Film på hoppet
Tänk på att det kan vara kul att ha hoppet förevigat. Då kan man alltid gå tillbaka och titta på filmen och på så sätt få tillbaka lite av känslan under hoppet. Ger man bort ett hopp, kan det vara kul för er att se hur själva huvudpersonen ser ut på väg upp i planet och i det fria fallet i närbild.

Hur lång tid innan måste man boka?
Det är svårt att säga en exakt tid. Det beror lite på när under säsongen man vill hoppa och vilken tid på dagen man önskar. Överlag gäller att ju tidigare man bokar desto bättre tider finns det att välja på. Ju fler ni är desto tidigare bör ni boka.

Kan man välja dag eller har ni särskilda hoppdagar?
När man bokar tandem så kan man välja av tider de dagar vi har en tandeminstruktör inbokad och en tandemfilmare om man även vill ha hoppet filmat. Det finns inbokade tandeminstruktörer de flesta helgerna under våran säsong som är fr.o.m. början av maj t.o.m. september ut. Ring på nr 0736 – 90 48 37 för att få reda på exakt när det finns lediga tider och boka även via detta nummer. Under juli månad har vi även hoppning vissa vardagar.

Vi är ett grupp på 5 personer som vill hoppa, kan vi hoppa samtidigt?
Om ni bokar in i god tid så kan vi försöka klara av alla på en dag. När vi har en tandeminstruktör inbokad så får man räkna med att komma på morgonen och för att alla ska få hoppa så får man räkna med att det kommer att ta större delen av dagen. Då får alla samma genomgång på morgonen och sedan får en i taget lyfta med planet medan de andra väntar på marken.
Om det är två tandempiloter så flyter allt på lite snabbare helt enkelt. Två passagerare i taget kan lyfta samtidigt. Det betyder att man sitter i planet upp samtidigt och hoppar av precis efter varandra. Tänk på att det är färre tillfällen där man kan hoppa väldigt många om man vill hoppa samma dag. Boka i god tid och glöm inte att säga till om ni vill ha hoppet filmat samtidigt som ni bokar hoppet.

Vi skall ordna en svensexa/möhippa, är det okej att komma dit med ögonbindel på personen?
Självklart! Det är vanligt att svensexor och möhippor låter den lycklige hoppa fallskärm. Det blir ett minne för livet. Men överraska bara personen om ni vet att han kan tänka sig att göra det. Kanske har han någon gång nämnt att han vill göra det, eller kan ni kanske ”luska” lite och försöka ta reda på det. Dessutom ska huvudpersonen vara helt nykter när hon/han hoppar. Ett annat tips är att ha en plan B ifall vädret sätter stopp. Det kan bli inställt samma dag.

Vilka krav gäller för att få göra ett tandemhopp?
Man ska vara minst vara 12 år och fullt frisk (läs nedan). Man måste även passa i selen, vilket dom allra flesta gör. Man får inte heller väga mer än 100 kg. Är man under 18 år, måste man ha målsman med sig på plats på fältet och är man över 70 år så kräver vi alltid läkarintyg.

Vad menas med fullt frisk?
Det menas att man ska vara normalt frisk och är det något man undrar över som säger att man inte är fullt frisk, så kan man antingen maila tandem[at]skydiveumea.se eller ringa och fråga. Det finns en del åkommor som inte ställer till problem när det gäller att hoppa tandem. T.ex. är inte astma något hinder, så länge man tar med sig sin inhalator med sig under overallen. Har man någon åkomma så tar man med sig ett läkarintyg från sin behandlande läkare på att det är okej att hoppa tandem. Om läkaren är osäker på vad som gäller så kan han/hon gå in på Svenska fallskärmsförbundets hemsida http://www.sff.se/ där en del hälsokrav står med (observera att kraven inte är lika hårda när det gäller att hoppa tandem som att hoppa själv). Man kan även kontakta förbundsläkaren som själv är fallskärmshoppare forbundslakare@hoppdoktorn.se. Dessutom fyller man i ett formulär ”hälsodeklaration” på fältet och intygar att man är fullt frisk, eller pratar med tandeminstruktören om eventuella frågor.

Kan vem som helst göra ett tandemhopp, eller måste man ha någon utbildning innan?
Nej, man behöver ingen förkunskap innan man hoppar tandem. Man får en kortare genomgång på vad som kommer hända och vad man ska tänka på av tandeminstruktören innan man hoppar. Genomgången kan vara på 10 – 20 minuter. Var god se de krav vi har för att få hoppa tandem ovan.