Är det något du funderar över så kolla här, där vi har vi samlat de vanligaste frågorna. Skulle du mot förmodan inte hitta ditt svar här så är du varmt välkommen att kontakta oss, se Kontakt.

Får jag ha med egen kamera under tandemhoppet, exempelvis GoPro?
Nej. Det är av säkerhetsskäl. Om du vill ha hoppet fotograferat eller filmat från luften måste du köpa till foto och/eller film. Priser finns här.

Får jag ha med mig något löst föremål i händerna?
Nej. Det är av säkerhetsskäl.

Hur ofta hoppar ni?
Vår hoppsäsong brukar vara mellan maj och september. I år är verksamheten något förkortad. Vi hoppar normalt bara under helgerna, förutom under ett par veckor under semestern som vi kallar ”hoppveckor” då vi även hoppar vissa vardagar. Kolla i vår Bokningskalender när det finns lediga tider för tandemhoppning.

Jag har bokat min tid kl. 12.00, vilken tid ska jag vara på plats?
Du skall senast vara vid grinden vid vårt hoppfält kl. 12.00, förberedelserna är inräknade i tiden.

Vad händer om vädret blir dåligt?
Det där med väder kan vara svårt. Ibland kan hoppningen ställas in en dag i förväg eller samma dag och då kontaktar vi dig och du får hjälp att boka en ny tid. Det händer även att hoppet blir inställt med väldigt kort varsel när du är på plats. Du betalar endast om hoppet blir utfört.

Om du har rest lång väg och inte kan hoppa pga vädret, finns det annat du kan passa på att göra i Umeå innan du åker tillbaka. Här kan du få tips.

Har ni speciella telefontider om man vill ringa?
Vi arbetar ideellt i klubben och svarar i tandemtelefonen på vår fritid. Med andra ord så är det lättare att nå oss på kvällar och helger. Vi försöker svara i tandemtelefonen så ofta vi kan. Om vi inte svarar första gången så prova igen 1-2 timmar senare, eller skicka ett meddelande så kontaktar vi er senare.

Klubbtelefonen besvaras endast under pågående hoppning.Kan jag få foto eller film på hoppet?
Absolut! Det kan vara kul att ha hoppet förevigat, för att kunna visa vänner och bekanta eller för att själv kunna gå tillbaka och titta på filmen och få återuppleva lite av känslan under hoppet. Du bokar isåfall foto och/eller film samtidigt som du bokar hoppet. Ofta går det också att köpa till på plats ute på hoppfältet. Betalning för foto/film görs i samband med hoppet och med betalkort.

Hur lång tid innan måste man boka?
Kolla i vår Bokningskalender. Under högsäsong brukar platserna bokas upp snabbare. Så länge det finns lediga tider går det att boka.

Vi är en grupp på 5 personer som vill hoppa, kan vi hoppa samtidigt?
Pga begränsad kapacitet för flygplanet kan bara 1 person hoppa tandem åt gången. Är ni många i ett sällskap som vill hoppa så får ni vänta på varandra. Beroende på om vi har 1 eller 2 tandeminstruktörer inbokade tar det olika lång tid innan alla kan hoppa eftersom det kan bli väntetid medans fallskärmen packas mellan hoppen. Men räkna med att komma på morgonen för att alla ska hinna hoppa och att det kan komma att ta större delen av dagen. Då får alla samma genomgång på morgonen och sedan får 1 person i taget lyfta med planet medan de andra väntar på marken.

Boka i god tid och glöm inte att notera om ni vill ha foto och/eller film på hoppet, i samband med bokningen.

Jag och min kompis har bokat samma tid. Får vi hoppa tillsammans?
Om ni har bokat samma klockslag kommer ni att kunna hoppa samtidigt. Ni kommer att åka upp i planet samtidigt, med varsin instruktör. Ni kommer då att hoppa av efter varandra med några sekunders mellanrum men ni kommer inte att se eller vara i närheten av varandra i luften.

Hur gör jag om jag behöver avboka mitt hopp?
Man kan själv boka av hoppet med hjälp av bokningskoden, fram till 48 tim innan. För senare avbokningar, kontakta oss på tandem[at]skydiveumea.se eller telefon: 070–537 66 06. Uteblivet hopp utan avanmälan i god tid debiteras med halva beloppet.

Vi skall ordna en svensexa/möhippa, är det OK att komma dit med ögonbindel på personen?
Självklart! Det är vanligt att svensexor och möhippor låter den lycklige hoppa fallskärm. Det blir ett minne för livet. Men överraska bara personen om ni vet att han eller hon kan tänka sig att göra det. Dessutom måste den som ska hoppa vara helt nykter eller inte påverkad av droger. Ett tips är att ha en plan B ifall vädret skulle sätta stopp. Det kan bli inställt samma dag.

Får den person som skall hoppa vara utklädd?
Ja, men det beror på vilken utklädnad. Klädseln kan utgöra en risk. Kontakta oss.

Får vänner och anhöriga vara med och tittat på?
Vänner och anhöriga får gärna var med och titta och gärna fotografera och filma på marken innan och efter hoppet. Se till att alla kommer samtidigt. Eftersom grinden till hoppfältet är låst måste vi komma och öppna den och vi har bara möjlighet att öppna en gång per sällskap.

Lämna husdjuren hemma.

Jag blir lätt illamående av karuseller som går runt runt. Är det samma känsla när man hoppar fallskärm?
I frifall faller man rakt ner. Det går fort men det går inte runt och man får inte den där snurrkänslan som i en karusell. Efter att skärmen har dragits och man flyger ner med den gör man långsamma svängar åt olika håll. Om man tycker det går för fort runt är det bara att säga till så tar instruktören det lugnare med svängarna.

Det verkar jättekul att hoppa fallskärm men jag är höjdrädd och vet inte om jag skulle klara det.
Det sägs att höjdkänslan försvinner någonstans mellan 70 och 100 m. När man hoppar fallskärm är man ju betydligt högre än så innan man hoppar av och marken nedanför liknar mer en karta, så höjdrädsla brukar inte vara något problem.

Vilka krav gäller för att få göra ett tandemhopp?
Man ska vara minst vara 12 år, fullt frisk (läs nedan) och förstå de instruktioner som ges. Man måste även passa i selen, vilket de allra flesta mellan 50 och 100 kg gör. Av säkerhetsskäl får man inte heller väga mer än 100 kg. Den som är under 18 år, måste ha målsman med sig på plats på fältet. Vad som gäller i övrigt kan du läsa här.

Kan vem som helst göra ett tandemhopp, eller måste man ha någon utbildning innan?
Nej, man behöver ingen förkunskap innan man hoppar tandem. Man får en kortare genomgång av tandeminstruktören på vad som kommer hända och vad man ska tänka på. Genomgången är ca 10-20 minuter. Var god se de krav vi har för att få hoppa tandem.

Vad menas med fullt frisk?
Man ska känna sig frisk och i tillräckligt bra form. Vissa sjukdomar påverkar inte möjligheten att hoppa tandem om man är välmedicinerad. Den som känner sig osäker bör kontakta sin läkare för råd och rekommendationer. Ta isåfall med ett läkarintyg som bekräftar att det är OK att hoppa tandem. Funktionsnedsättning är oftast inte något hinder men det är bra om ni meddelar detta innan. Hoppet diskuteras då tillsammans med den aktuella tandeminstruktören. Man får fylla i en hälsodeklaration på fältet som intygar att man är fullt frisk, och prata med tandeminstruktören om eventuella frågor.