elev1
En elev med en glad och nöjd instruktör
Vill du bli en licensierad fallskärmshoppare? Du kanske har provat ett tandemhopp innan? Vare sig du hoppat förut eller inte så kan du gå en av våra elevkurser som efter avslutad utbildning ger dig möjlighet att hoppa som licensierad fallskärmshoppare i hela världen. Under våra elevkurser använder vi den modernaste utbildningsformen SFU (Svensk Fallskärmsutbildning), det är en utbildningstyp som innebär en teoretisk grundutbildning och 16 utbildningshopp.

Grundkursen i korthet:
Under grundkursen lär du dig de grundläggande kunskaperna om fallskärmshoppning, så att du på ett korrekt och säkert sätt kan utföra dina två första fallskärmshopp. Utbildningen varvar teori, med mycket praktiska övningar. Själva teoridelen innebär mycket självstudier inför och mellan kurstillfällena, medan du under kurstillfällena får gott om tid att öva på de praktiska övningarna. Grundkursen avslutas med en examination som måste vara godkänd innan du får komma upp i luften. Skulle du mot förmodan inte bli godkänd på grundkursen och därmed inte få hoppa, återbetalas kursavgiften, dock med ett avdrag på 800 kr. Grundkursen omfattar ungefär 25 timmar. (självstudier ej inräknade).

SFU i korthet:
SFU är den nyaste typen av utbildning som på sätt och vis har hämtat det bästa ur tidigare utbildningar. 16 hopp ingår, varav det första är ett tandemhopp, tillsammans med en tandeminstruktör. Sedan görs 1 hopp med 2 AFF-instruktörer, därefter 4 hopp med 1 AFF-instruktör. Under själva frifallet har du instruktören/instruktörerna med dig ända tills du dragit din fallskärm, därefter får du flyga och landa helt själv. De följande hoppen görs sedan ensam eller tillsammans med en hoppmästare. Under varje hopp ska vissa bestämda moment utföras för att hoppet ska bli godkänt. Om något eller några av hoppen blir underkända måste det/de göras om innan du kan gå vidare till nästa hoppnivå.

”If riding in an airplane is flying, then riding in a boat is swimming. If you want to experience the element, then get out of the vehicle.”

I kurspriset ingår:
 • medlemskap i Umeå Fallskärmsklubb
 • licensavgift hos Svenska Fallskärmsförbundet
 • Svenska Fallskärmsförbundets försäkring
 • prenumeration på förbundstidningen Svensk Fallskärmssport
 • kursboken ”Hoppa fallskärm”
 • grundutbildningen (teorikursen)
 • hyra av komplett fallskärmsutrustning för dina elevhopp, inklusive: overall, flytväst, fotledsskydd, hjälm & höjdmätare
 • personliga hoppglasögon och hopphandskar
 • fri hyra av fallskärmsutrustning i 2 år efter avklarad elevutbildning


Krav:
 • minst 15 år, målsman godkännande under 18 år
  Det finns ingen övre åldersgräns
 • godkänd medicinsk undersökning, som skall göras innan ditt första fallskärmshopp
  Du bekostar läkarbesöket själv
 • maxvikt 105 kg
 • närvaro under alla kurstillfällena på grundkursen
 • god kunskap i det svenska språket eftersom utbildning och examination endast genomförs på svenska


Elevkurser 2023:
Hej framtida fallskärmshoppare! Umeå Fallskärmsklubb sålde i fjol sin Cessna 206 och vår ambition var att kunna ha ett flygplan på plats till säsongen 2023. Arbete pågår för fullt för att införskaffa ett nytt flygplan men vi har tyvärr inte kommit i mål ännu, då detta är en process som tar tid. Vi kommer under den här säsongen att hyra in ett flygplan under ett par veckor. Men då vi kommer att ha begränsad kapacitet för hoppning i Umeå så väljer vi istället att samarbeta med Stockholms Fallskärmsklubb som har sitt hoppfält i Gryttjom (mitt mellan Uppsala och Gävle).

För dem som är intresserade kommer vi att hålla en introduktion/informationskväll den 11:e maj kl 18.30 ute i vår klubbstuga på Umeå flygplats. Vi kommer att berätta lite mer om vår klubb, samt så får ni möjlighet att träffa andra som har anmält intresse att gå kurs för att eventuellt samordna transport mm. För er som kommer på introduktionskvällen och anmäler er till kurs hos Stockholms Fallskärmsklubb så erbjuder vi efter avklarad utbildning gratis lån av utrustning under två säsonger för de hopp som du gör i Umeå.