13 augusti, 2016

Klubben

Umeå Fallskärmsklubb är en av landets äldsta klubbar, föreningen bildades den 26 oktober 1967. Grundaren var en mycket aktiv fallskärmshoppare som heter Willy Frick. Klubben hette Svenska Fallskärmsklubben Umeå avdelningen. Ett par år senare bytte klubben namn till Umeå Fallskärmsklubb. Hoppningen bedrevs på den tiden ur inhyrda små flygplan ute på isen på Tavelsjön utanför Umeå. Utrustningar lånade man från försvarsmakten.

1972 fick klubben tillstånd att bedriva sin verksamhet på Lunds flygfält utanför Vindeln. I Vindeln har klubben haft huvuddelen av sin drygt 35 åriga verksamhet. Klubbstuga byggdes, flygplan köptes in och klubbens verksamhet växte till en av landets större föreningar. Första flygplanet som klubben ägde var en Cessna 182, som klubben köpte in under 70-talet, några år senare byttes flygplanet till en större modell, en Cessna 206. Den första 206:an som klubben ägde kraschlandade efter ett motorhaveri utanför Umeå, varpå klubben köpte en ny 206:a (SE-FRP). ”Frappen” som 206:an blev kallad har varit en trokännare i klubbens under många år, som vi sålde under hösten 2000. Numer flyger vi ett större flygplan, en inhyrd Antonov 2.

Umeå Fallskärmsklub skapade tidigt en tävling vid namnet Nordkalotträffen (NKT). NKT blev snabbt en av landets största och trevligaste hoppbugin. Än idag hör man gamla erfarna hoppare berätta otroliga historier om NKT bugin. Tyvärr så var det år 1992 som NKT senast arrangerades.

Umeå Fallskärmsklubb var första klubben i Sverige med att utbilda nybörjare med vingfallskärm i stället för rundkalott. År 1987 utbildades den första ”elevkullen” på vingfallskärm just i Umeå Fallskärmsklubb.

1993 sålde staten flygfältet i Lund till en närboende granne, med följd att klubbens tillstånd sades upp omgående. Klubben flyttade på våren 1993 sin verksamhet först till Lycksele, men senare på sommaren till försvarets flygbas i Åmsele. Där bedrev vi verksamhet till sommaren 1999, då vi äntligen fick tillstånd att börja flyga i Umeå på Umeå Flygplats. Så numera kan vi ses över centrala Umeå när vi hoppar.

1994 bildades en utbrytargrupp inom Umeå Fallskärmsklubb. Gruppen startade en egen fallskärmsklubb vid namnet Fallskärmsklubben Vildmannen, men på årsmötet 1998 så fattades beslutet att Umeå Fallskärmsklubb övertog ”Vildmannens” verksamhet. I samband med de övertagandet av Vildmannen bytte klubben namn till Fallskärmsklubben Umeå, men sedan mars 1999 heter vi åter Umeå Fallskärmsklubb.

Efter alla turer med byte av flygfält, flygplan, namnbyte med mera, jobbar vi mycket strategiskt och målinriktat i dag med att utveckla fallskärmshoppningen i Sverige, samt att förbättra förutsättningarna med att bedriva den verksamhet som vi genom åren har byggt upp.

Vi är ett gäng glada och entusiastiska människor som älskar att gång efter annan kasta oss ur ett flygplan för att falla mot marken och få uppleva livets krydda nummer ett – FRITTFALL i över 200 km/h.