18 maj, 2021

Boka tandemhopp

För närvarande har vi ingen tandemhoppning planerad men vill du ändå läsa hur det går till kan du göra det här.


Hur fungerar det?
Vi hoppar vid Umeå Airport som ligger 4 km från stadskärnan.
Fallskärmshoppningen börjar med en 10-20 minuters lång genomgång på marken av tandeminstruktören på vad som kommer hända och vad man ska tänka på och sen är det dags att sätta sig i planet. Flygturen upp till uthoppshöjd tar ca 15 minuter innan det är dags att kasta sig ut i det fria! Efter några sekunder närmar sig hastigheten 200 km/tim och på 1 800 m höjd löser instruktören ut fallskärmen och allt blir tyst och lugnt. Under 4-5 minuter seglar ni sakta ner och du får prova att styra skärmen om du vill, innan ni landar mjukt där ni startade. Om du vill kan du få hela upplevelsen dokumenterad på foto och/eller film av någon av våra fotografer.

Hopp över vackra Umeå


Vem kan hoppa?
Åldersgränsen för tandempassagerare är 12 år och man måste passa i selen. Den som är under 18 år behöver ha målsmans godkännande och närvaro. Det finns ingen övre åldersgräns men man bör känna sig fullt frisk. Selen passar normalt personer mellan 50 och 100 kg och av säkerhetsskäl får tandempassagerare väga max 100 kg (nakenvikt). Detta är bestämt från tillverkaren och gäller utan undantag och är inget vi kan påverka. Invägning kommer att ske på plats.

Inga förkunskaper krävs, men man bör känna sig fullt frisk (läs mer här). Hopparen kommer att skriva under ett friskhetsintyg innan han eller hon får utföra hoppet. Man måste kunna förstå de instruktioner som ges men fysisk funktionsnedsättning är oftast inte något hinder men det är bra om ni meddelar detta innan. Hoppet diskuteras då tillsammans med den aktuella tandeminstruktören.

Har du förkylningssymtom, eller om du haft det under de senaste 48 timmarna, ber vi dig stanna hemma. Detsamma gäller om någon närstående till dig är sjuk. Tillhör du en riskgrupp för Covid-19 avråder vi för tillfället att du besöker oss. Pga smittorisk är antalet personer begränsat till max 10 st per sällskap (inklusive den som ska hoppa).

”Bara fallskärmshoppare vet varför fåglarna sjunger”


Väder och vind:
Vi styrs starkt av väder och vind. Vi kan inte hoppa när det blåser över 10 m/s eller är för mycket moln. Om ni är osäker på vädret, ring och kolla med oss strax innan ni åker för att hoppa, telefonnummer: 070-537 67 73. OBS! Numret går till vår klubbtelefon som endast används under pågående hoppning, oftast inte före kl. 9 på förmiddagen.

Varaktighet:
Ca 1½ timme inklusive förberedelser och eftersnack. Ibland blir det tyvärr förseningar pga väder och trängsel i luftrummet. Observera att den tid du bokar är den tid du ska vara på plats vid grinden.

Vart hoppar vi?
Vi hoppar på flygplatsen i Umeå (Umeå Airport). Du hittar enklast genom att klicka här.

Vad kostar det?
Priset för ett tandemhopp är 3 000 kr. I priset ingår allt som behövs för hoppet – kostnaden för att flyga upp dig och din tandeminstruktör i luften med planet, lån av hjälm, glasögon, overall och en försäkring. Du är givetvis försäkrad om det skulle hända någonting under själva hoppet. Försäkringen gäller inte eventuellt slitage, skada eller nersmutsning av egna kläder.

För övriga priser, se här.

När kan man hoppa?
Vi hoppar normalt tandem hela hoppsäsongen, maj-september.

Hur man bokar ett tandemhopp?
Bokning av tandemhopp går inte att göra just nu.
Foto/film:
Av säkerhetsrisk är det inte tillåtet att under några omständigheter själv fotografera/filma hoppet med egen kamera från luften. Vill man ha hoppet dokumenterat så måste man köpa till foto/film. Däremot får vänner och familj gärna fotografera och filma på marken innan och efter hoppet. För priser, se här.

”If riding in an airplane is flying, then riding in a boat is swimming. If you want to experience the element, then get out of the vehicle.”Klädsel:
Den som ska hoppa bör ha bekväma och oömma kläder och skor. Skorna ska dessutom inte riskera att trilla av. Höst och vår kan det vara bra med lite tjockare kläder, medan det under sommaren i regel är varmt även uppe i luften. Vi lånar ut en overall att ha utanpå och handskar om du vill. Dessa kommer inte att tvättas eller rengöras mellan varje användare. Engångshandskar finns att tillgå för att ha under lånehandskar. Om du istället vill hoppa med egna kläder så går det bra. Tänk isåfall på att kläderna ska vara oömma. De riskerar även att bli smutsiga. Vi ersätter inte kläder som eventuellt skadas eller smutsas ner under hoppet. En verkstadsoverall eller liknande är ett bra alternativ. Annat som behövs under hoppet, t.ex. hoppglasögon, s.k. ”gogglar”, och en mjuk hjälm, finns att låna hos oss. Gogglar och hjälm desinficeras mellan varje användare.

För att minska smittspridningen får du gärna ta med dig eget munskydd (t.ex. en buff).

Fika:
Vi har försäljning av kaffe, läsk, godis med mera i vår ”marka”. Betalning sker via Swish.

Hur kan man köpa ett tandemhopp?:
Vi säljer varken tandemhopp eller presentkort för tillfället.

Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss på tandem[at]skydiveumea.se eller telefon: 070–537 66 06.

För e-post, byt ut [at] mot @.

Om du vill inspireras av fler bilder, kolla vår Instagram